De små fortellingene

Når du vil at noen skal huske det du sa – og føle det du mener.

Publisert
Bildet er generert med Midjourney

Historiefortelling er ikke bare for romaner eller filmer. De er en naturlig del av måten vi kommuniserer på. En historie rommer mer. Følelser, detaljer og kontekst. Det får oss til å lene oss litt fremover på stolen, og det gir rom for å undre seg, gjette hva som kommer til å skje videre, og aktivere og reflektere sine egne følelser og erfaringer.

I produktdesign finner vi historier i brukerhistoriene som skal fortelle om brukerens behov i en spesifikk situasjon, hvem de er, hva som er målet deres, og hva som hindrer dem i å få det til. En god presentasjon forteller om hva vi har laget, hvem vi har laget det for, hvorfor de trenger det, motstanden vi møtte på veien, og hvordan vi løste det. Selv rekkefølgen på innholdet på en nettside former den narrative opplevelsen. Hva som kommer først og hva som kommer til slutt påvirker hvordan budskapet oppleves, hvordan vi husker det – hvordan det treffer oss.

Det er lett å tenke på historiefortelling som et buzzword, et begrep vi slenger rundt for å høres interessante ut. Men sannheten er at fortellinger er fundamentet for all vellykket kommunikasjon. Og det trenger ikke være en storslått fortelling, det kan rett og slett være små grep for å fange oppmerksomhet, gi kontekst og skape nysgjerrighet. Det er de små detaljene som gjør den store forskjellen.

En fortelling kan helt enkelt være noe som er oppdelt i deler. Det handler om struktur og oppbygning. Det er å fortelle noe i adskilte sekvenser. En historie består av start, midtdel og slutt. Det består av hva som skjedde, hvem det skjedde med, og hvorfor - hva vi kan lære av det. Vi sier først en ting, og så bygger vi på det vi har sagt med en ny vending. Det handler om å sette informasjonen i sekvenser som gjør den lettere å forstå, huske – og mer spennende å følge.

Ofte unngår man å fortelle en historie fordi det vil ta for lang tid, fordi det ikke er det mest effektive. Men sannheten er, det kan være mye mer effektfullt. I hvert fall når vi skal snakke med mennesker. Neste gang du vil få frem et poeng, prøv å fortelle en liten historie. Det kan være det som får noen til å huske det du sa – og føle det du mener.

Portrett

Hei, jeg heter Kari, og er en designer som brenner for å skape fine ting for folk på nettet. Jeg jobber med en kombinasjon av grafisk design, UX-design, frontend-utvikling og innhold. Fokuset mitt er å bidra til å formidle informasjon på klar og enkel måte. Når jeg ikke tegner brukerreiser eller koder frontend, eksperimenterer jeg gjerne med å skrive tekster og finne nye måter å kommunisere på – både visuelt og språklig.

Har du spørsmål eller ønsker å samarbeide?
Portrett